Tanácsok e-book olvasó vásárláshoz

Az e-book olvasók képernyője e-ink alapú. Az e-ink elektronikus tintát jelent; ennél a technológiánál nem tükröződik a képernyő, nem jelenít meg színeket, mindössze szürkeárnyalatos képekre számíthatunk a kijelzőn, ezért nagyon kevés energiát használ fel, ezáltal az e-book olvasók nagyon sokáig, több hétig is bírják egy töltéssel. Az e-ink technológia miatt sötétben nehezen olvashatók az e-book olvasók által megjelenített oldalak, így több külső fényforrás is megvásárolható az e-book olvasókhoz; ilyen fényforrás lehet például egy, a hardver tetejére felszerelhető kicsi lámpa.

Aki csak néha szeretne a hardverén könyvet olvasni, mellette viszont más alkalmazásokat is szeretne használni, annak inkább tabletre van szüksége. Azok azonban, akik sokat olvasnak, fontos számukra, hogy sokáig bírja energiával az olvasó, annak e-inkes megjelenítőjű e-book olvasót ajánlunk, mert ezeket pont erre találták ki. Az e-book olvasókból kihagyták azokat a funkciókat, amelyek inkább amolyan „pluszt” jelentenek, ezáltal olcsóbbak és könnyebben hordozhatók lettek, ami nagy előnyt jelent a papír alapú könyvek kiváltásánál

Internetelérés
Az Amazon Kindle-t beépített 3G- vagy Wi-Fi-modemmel is megvásárolhatjuk, de nem nagy élmény internetezni elég lassú is. Ha szeretnénk gyorsan internetezni, akkor inkább tabletet vásároljunk.

Zene- és videolejátszó
Kellemes olvasás közben zenét hallgatni, de a zenelejátszás 1–2 napra csökkentheti az egyébként hetekig is kitartó energiát. A videolejátszásnál még hamarabb lemeríti az akkumlátort.

Jegyzetkészítés, diktafon
Olvasmányainkhoz jegyzeteket csatolhatunk, illetve akár hangfelvételt is készíthetünk. 
Legtöbb e-book olvasó vagy a Mobit, vagy az ePubot használja, de nem lesz gondunk a választással, mivel csupán minimális eltérések van a két formátum között. Szinte mindegyik elérhető formátum támogatja a könyvjelzők és tartalomjegyzékek használatát. Tudni való, hogy a Kindle nem támogatja az ePub formátumot, így ha a Kindle-re esik a választásunk, akkor ezzel tisztában kell lennünk.

Szerencsére a különféle e-book formátumok közt viszonylag egyszerűen tudunk konvertálni. Az egyik legjobb konverter a Calibre, Ez egy hasznos konverter, PC-s e-book olvasó alkalmazás és digitális könyvtárunk PC-s, e-book szerveren és kézi e-book olvasón található részeinek szinkronizálására is alkalmas. Szoftverek az oldalról is elérhetők ingyen. http://ingyenkonyv.blogspot.hu/p/ingyen-szoftverek.html